torsdag 20. desember 2007

Den nye Luddismen


Mange lurer jo veldig på hvor vi har navnet vårt fra. Og på lik linje med rockeband med sans for å promotere seg selv, så har vi tusen forskjellige svar på dette. Men her kommer den helt sanne historien om Luddenavnet:

Vi har ingenting med Ludde fra barnebøkene å gjøre. Men - vi synes han har innmari fine bukser! Og det er faktisk noe som inspirerer oss - barnebøker. For i barnebøkene går alle unger fargerikt kledd. Du ser aldri en tegning av en barnehage på tur der alle jentene har rosa parkdress og alle guttene har svart! En sånn verden ville blitt for kjedelig å lese om, og vi Luddejentene synes en sånn verden er alt for kjedelig å leve i. Pippi er også en stor inspirasjonkilde. Dere har vel lagt merke til at både Pippi og Ida fra Lønneberget har forklekjoler?

Luddismen, - en bevegelse som vokste frem på 1700 og 1800 tallet, bestående av tekstilarbeidere som gikk til angrep på klesfabrikkenens maskiner, i protest mot dårlige arbeidsforhold og dårlig kvalitet på tekstilene. En pussig tilfeldighet, og vi er jo ganske enig da. Men på ingen måte ekstremister - vi er for symaskiner: men de bør helst være i hjemmene til folk, og gå på solcellestrøm. (den siste biten må vi i Luddeklær jobbe litt med...) Luddismen er ikke død! Den er faktisk en voksende bevegelse. La oss håpe at Ny-luddistene Luddeklær også har en strålende framtid.

Nei, Luddeklær kommer fra det mindre kjente Ludde design, Kristines hobbyalias. Hun heter Ludvigsen til etternavn, og har i flere år produsert sjarmerende julegaver i merket Ludde design. Produksjonen var av ymse kvalitet, men den følelsen man fikk av å holde et Ludde-design plagg i hånda var unik, og har alltid gitt oss en god luddete følelse. Den måtte rett og slett få leve videre som Luddeklær.

Hvordan er det med dere? Har dere en barnebok med kule klær å anbefale?

1 kommentar:

Anonym sa...

Tusen takk for glittrende lesning på lillejulaften, jeg ble i kjempegodt humør av å lese innlegget. Jovisst er barnebøkene fargerikt illustrert og apellerer til fantasiens verden. Dere bringer nødvendige miljø-problemstillinger til overflaten som å gjenbruke tekstiler å til å bringe historie og personlighet i plaggene.