tirsdag 5. februar 2008

Er Luddeklær luddige?


"Luddig" er et bergensuttrykk, har jeg hørt. Jeg tror det passer for Luddeklær, men jeg er ikke sikker. En klar, konkret og entydig forklaring er det nemlig vanskelig å lokke ut av bergenserne! Så derfor spør jeg alle dere lesere av bloggen vår: Er Luddeklær luddige?

15 kommentarer:

Anonym sa...

Heilt sinnsjukt flotte fargar.
Korleis er det med nynorsken din Stine?

Anonym sa...

Eg er frå Tigerstaden, og meistra nynorsk godt på eit teoretisk plan ein gong i tida. Fekk høyre at nynorsken min var (alt) for ordlisteprega. Altså ingen skrivefeil, men heller inga innleving. Passerar ho som Luddespråk?

Anonym sa...

Du skal sjå det kjem av seg sjølv - ein føresetnad for å skrive levande nynorsk, er at du må ha levande, og gjerne livlege nynorskbrukarar rundt deg. Kristine og eg er jo begge dele, alt etter kor tid på døgret det er.
Klem frå LuddeTove, favoritt nynorskord: attende

Anonym sa...

Herleg! Når på døgret er de mest levande då? Eg har natta som levandetid og morgonen frå 5-7 som dautid. Favoritt nynorskord: medvit

Anonym sa...

Eg er mållaus

Anonym sa...

Då lyt du melde deg inn i mållaget.
favorittuttrykk: til dømes

Anonym sa...

Eg jobba tidlegare med ei vaske-ekte bergenserinne som var ein flittig brukar av ordet "luddig". Meiner det var eit uttrykk for noko som var veldig LURT. Så det kan vel stemme, då; Ludde-klede = Lure klede :) -Både på den eine og den andre måten! Gratulerer med ein herleg blogspot, forresten. Den overgår J.Peterman-katalogen i Seinfeld totalt! Favoritt-ord: Kveiksle. Utfordring: Eit godt nynorskord for blogspot?

Anonym sa...

Endeleg ei som freistar å gje meg ei forkling på ordet luddig! Takk! Då vil eg seie det er mykje luddig med Luddeklær. Nokon har sagt at luddig tydar noko som er morosamt, kan det vera noko der? Lur og morosam?

Anonym sa...

Ordet har jo også visse likhetstrekk med ordet " lødig". Det er mange som ikke vet hva "lødig" betyr. Jeg trodde det betydde det helt motsatte av hva det egentlig betyr, helt til en belest lurendreier av en kamerat av meg spurte ertende om jeg hadde noe lødig litteratur på nattbordet. Jo, innrømmet jeg lett rødmende, et Cupido-blad kan det vel hende ligger i nattbordsskuffen... "Å nå", sa min venn, "jeg mente noe lødig, jeg, som Ibsen eller Hamsun eller noe sånt.". I litterær sammenheng betegner altså lødig den litt tyngre og mer seriøse litteraturen.

Anonym sa...

I Bergensordboken (har dere ikke den, jenter?) står følgende om ordet "luddig": adj. lurt hyggelig, morsomt. Vanlig sjargongord i bymålet. Kanskje en blanding av ´lurt´og ´lødig´?

Gå hem for it luddi ord, mann!

Anonym sa...

Jamfør sysslingpysslinga mi, Karin i Stockholm, har luddig følgjande tyding på svensk: "Trøyan er luddig" (nuppete). Eller: "Jag har et luddigt (dårleg) minne" Altså ikkje særleg gode adjektiv for Luddeklær. Men ei forklaring. Om nokon undra.

Anonym sa...

Jeg tror "lødig" kan komme fra at noe er laudabelt, altså at det står til laud - en ganske ok karakter.

Unknown sa...

Eg bur rett utanfor Bergen (ser inn til byn frå stovevindauget til foreldra mine, vi ser på ein hekk...), og sjølv om eg ikkje brukar luddig så mykje sjølv meiner eg det tyder noko morosamt, men lurt.
Eg trur eg må begynne å bruke luddig aktivt!

Eg synest klea dykkar er kjempetøffe. Liker kle med historie :)

Favoritt nysnorskord: ljos

Anonym sa...

språkspalta i nrk hordaland har visst fundert over det same:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_hordaland/programmer_nrk_hordaland/sprakspalten/4100067.html

Anonym sa...

akk, det var oppklarende.
Hurra da vet vi det, luddeklær er skikkelig lurt!